Zarasų krašto žydų žudynių 77-ųjų metinių minėjimas

Ir vėl po metų, 2018-ųjų rugpjūčio 26-ąją, susirinkome Krakynės miške (Degučių seniūnija, Zarasų rajonas), kad uždegtume atminties žvakutes – juk tik atmintis gali sustabdyti bet kokį žvėriškumą kito žmogaus atžvilgiu. Ir po metų vėl susirinksime, nes ši diena 1941-aisiais pakeitė tautinį Zarasų krašto veidą. Mes negalime pakeisti 77-ių metų senumo įvykių, bet galime pasidalinti liūdesiu ir skausmu, kurį savo širdyse iki šiol nešioja Krakynės miško aukų artimieji.

Mes susirinkome siaubingoje vietoje, kuri, deja, ne vienintelė Lietuvoje ir tai kas čia vyko vadiname Holokaustu. Šiandien mes ne tik minėjome jo aukas, bet taip protestavome prieš tuos, kuriems žmogaus gyvybė ir jo gyvenimas – nėra vertybė.

Tikiu, kad kiekvienas šiandien buvęs Krakynės miške įsivaizdavo 1941-ųjų rugpjūčio 26-ąją: lydėjusią paskutinių vasaros dienų šilumą, išgirdo tądien čiulbėjusių ir nieko nenujautusių paukščių giesmes ir pabandė per medžių šnaresį išgirsti šūvių garsus bei aukų aimanas ir suprato, kad tai kas įvyko niekada negali daugiau pasikartoti ir niekas čia atgulęs negali būti užmirštas. Šios atminties dienos ir vietos svarbumas yra tame, kad čia ne tik minime aukų atminimą, bet būtent čia stovime prieš ateitį ir kiekvienas turime pasakyti: ,,Niekada, daugiau niekada“…

Žinomas Izraelyje prozininkas Jakovas Šechteris rašė: ,,Tautos tragedija – tai atskirų žmonių tragedija. Ir kad suprasti tai, kas įvyko, mes turime pirmiausia pažvelgti į visą reiškinį – įvardindami skaičių šeši milijonai, paskui su padidinamuoju stiklu nagrinėdami šių milijonų kiekvieną likimą atskirai.“ 2018 m. rugpjūčio 26 d. Krakynės miške vykusiame minėjime nuskambėjo labai maža dalis net 77-ius metus Zarasų krašte netartų mūsų kraštiečių žydų vardų ir pavardžių, kurie buvo nužudyti šiame miške.

Minint Lietuvos valstybingumo šimtmetį prisiminti Krakynės miške nužudyti Nepriklausomos Lietuvos pareigūnai, visuomenės veikėjai, savanoris: Izraelis Samuelis Trauba – Zarasų miesto burmistro pavaduotojas; Rafailas-Rachmielis Bermanas – Taikos teisėjas, už nuopelnus Lietuvai apdovanotas Gedimino ordinu; Jakovas-Jankelis Zilberis – Salako valsčiaus, Vyskupijos seniūnijos seniūno pavaduotojas, išrinktas 1929 m.; Artilerijos pulko savanoris 1919 06 03–1920 06 26 Chaimas Bergeris (apdovanotas Savanorių-kūrėjų medaliu, liudijimas Nr. 1449, išduotas 1929 01 31); Nachema Pitelienė – Lietuvos žydų sveikatos apsaugos draugijos ,,Oze“ Zarasų skyriaus narė.

2018-ųjų rudenį švenčiančios 100-metį Zarasų gimnazijos (dabar Zarasų ,,Ąžuolo“ gimnazija) moksleiviai: Icikas Buršteinas, Cira-Feiga Cenciper, Etel Deič, Binė Gotlivaitė, Ita Koblencaitė, Jankelis-Dovydas Kuras, Chaja Litvin/Lotvin, Chaja Lencneraitė, Beilė Lencneraitė, Efraimas Pečeniškis, Ičė-Jankelis Per, Lėja Pitel, Mincė Reznikaitė, Leiba Tregeris, Pesė Tregerytė.

Į susirinkusius kreipėsi Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. Krakynės aukų paminėjime dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Renius Kisielius ir Degučių-Salako seniūnijų seniūnas Jonas Šileikis, prisiminimais apie Salako štetlo žydus pasidalijo Zarasų krašto garbės pilietė Vida Žilinskienė, Turmanto – šio miestelio istorijos puoselėtojos mokytojos Giedrė Mičiūnienė ir Natalija Oginskienė, Dusetų – Stefanija Kuzmienė, Adėlė Lebedevienė, Albina Rapolienė ir Marija Varenbergienė, šių eilučių autorė kvietė dalyvauti rugsėjo mėnesį vyksiančiame Holokausto aukų vardų/pavardžių garsiniame skaityme.


Parengė Gražina Ragauskaitė.