Davidas Geringas

Lietuvos ir Vokietijos violončelininkas, dirigentas, pedagogas Davidas Geringas gimė 1946 m. liepos 29 d. (kitus šaltinius  – liepos 20-ąją) Vilniuje.

Nuo vaikystės mokėsi muzikos ir pasiekė tokius puikius rezultatus, kad būdamas septyniolikos lengvai įstojo į Maskvos konservatoriją, pasaulinio garso violončelininko, dirigento, žmogaus teisių gynėjo Mstislavo Rostropovičiaus violončelės klasę. Lietuvos konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) dirigavimo mokėsi pas Juozą Domarką.

1970 m. Tarptautiniame P. I. Čaikovskio konkurse pelnė pirmąją savo premiją ir aukso medalį. Po šio įvertinimo Davidas Geringas pateko į Vokietiją: Hamburge vyko konkurso laureatų koncertas, kuriame dalyvavo garsiausi šios šalies kompozitoriai. Čia  Davidas Geringas pirmą kartą sužinojo apie naujausias to laikotarpio muzikos sroves – juk tada Sovietų Sąjungoje niekas negirdėjo nei apie elektroninę muziką, nei apie Europos bei Amerikos kompozitorių avangardinės muzikos bandymus.

1974-aisiais Mstislavas Rostropovičius ir Galina Višnevskaja po ilgų persekiojimų emigravo iš Sovietų Sąjungos. Po metų į Vakarus išvyko ir Davidas Geringas su žmona pianiste Tatjana.

Savo pirmuosius žingsnius į tarptautines scenas Davidas Geringas padarė padedant Herberto fon Karajano fondui. Jau po kelių metų jis tapo žinomas ne tik savo virtuoziniu muzikavimu, bet ir neįprastu repertuaru, kuriame buvo ir retai atliekami ankstyvojo baroko epochos, ir šiuolaikinių autorių kūriniai. Jį kvietė į koncertus prestižinėse pasaulio salėse ir kiekvieną kartą juos lydėdavo ne tik anšlagai, bet patys aukščiausi muzikos kritikų įvertinimai. Kartu su pasirodymų partnere žmona Tatjana, Davidas Geringas rengė koncertus visame pasaulyje: Romoje, Paryžiuje, Niujorke, Amsterdame, Vienoje…

Davidas Geringas – pasaulyje žinomas  violončelininkas, dirigentas ir turintis gausų repertuarą įvairiapusis muzikantas – nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos. Jis vienas iš pirmųjų Vakaruose pradėjo atlikti Rusijos ir Pabaltijo kompozitorių-avangardistų muziką – jo repertuare Edisonas Denisovas, Sofija Gubaidulina, Alfredas Šnitkė, Anatolijus Šenderovas, Viktoras Suslinas, Pēteris Vaskas, Erkki-Svenas Türas ir kiti autoriai.

Už  Luidžio Bočerinio dvylikos violončelės koncertų įrašą, Davidas Geringas buvo apdovanotas Šarlio Kro Akademijos didžiuoju prizu. 1992-aisiais jis apdovanotas premija ,,Už ypatingą indėlį į šiuolaikinės muzikos vystymą“, o jo atliktas  Hanso Pficnerio koncertas violončelei buvo įvertintas vokiečių kritikų prizu kaip geriausias 1994 m. įrašas.  Davidui Beringui už lietuviškos muzikos populiarinimą buvo įteikti aukščiausi savo šalies apdovanojimai: Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinas, Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. 2006 m. Maestro buvo apdovanotas vienu iš garbingiausių Vokietijos valstybiniu apdovanojimu – I laipsnio ,,Kryžiumi už nuopelnus“ bei jam buvo suteiktas ,,Vokietijos kultūros atstovo pasaulinėje muzikos scenoje“ vardas.

Davidas Geringas – Maskvos P. Čaikovskio bei Pekino konservatorijų garbės ir Berlyno Hanso Eislerio aukštosios muzikos mokyklos profesorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos garbės daktaras.

Maestro sako, kad jam tautybė neturi reikšmės. Apie save jis sakė: ,,Amerikoje ir Azijoje aš koncertuoju kaip Vokietijos pilietis, o pagal kilmę esu žydas.“


Šaltiniai: muzikusajunga.lt, belcanto.ru, spdm.ru, muzcentrum.ru.


Nuotrauka iš platonovfest.com.


Parengė ir iš rusų kalbos vertė Gražina Ragauskaitė.