Iš buvusio Antalieptės štetlo istorijos

Kviečiame pakeliaukime po buvusį Antalieptės štetlą. Paskatinti antalieptiškiai nuoširdžiai prisiminė savo buvusius kaimynus žydus, pasakojo kaip su jais bendravo, kuo jie vertėsi. Visi kalbinti senoliai džiaugėsi su jais buvusia gražia kaimynyste, vietinių žydų paslaugumu ir geranoriškumu. Ypatingas jausmas apima žiūrint į nuotraukas – džiaugiasi širdis Antalieptėje gyvenančiais žmonėmis, kurie neleidžia užmarštin iškeliauti savo kraštiečių istorijai. Su šia atmintimi dabartinis gyvenimas darosi pilnesnis ir žadina viltį, kad kiekvienas apsilankymas Antalieptėje ieškant čia buvusio štetlo istorijos ir savo sąsajų su jame gyvenusiais antalieptiškiais – tai kartu užrašomi Antalieptės istorijos puslapiai praeičiai, šiandienai ir rytdienai.

Dėkojame mūsų pagalbininkei Olgai Raugienei, Antalieptės bibliotekos bibliotekininkei, kuri padėjo įgyventi vykdytą liudijimų projektą ir parengė šią kelionę po buvusį Antalieptės štetlą.

Nuotraukose:

1. Įvažiuojant į Antalieptę nuo kelio Dusetos – Daugailiai dešinėje pusėje matomi pamatai – tiek liko iš turtingo prekybininko Borolskio namo, tačiau iniciatyvūs Antalieptės kaimo bendruomenės nariai planuoja atgaivinti šią vietą ir ją išnaudoti Antalieptės štetlo įamžinimui.

2. Prieš 100 metų šioje vietoje buvo žydų restoranas „Italija“.

3. Prieš 100 metų šioje vietoje buvo autobusų stotelė, kurioje kiekvieną vakarą 21 val. mėgo susirinkti štetlo žydai ir kartu sutikti pravažiuojantį autobusą „Kaunas – Zarasai“.

4. Dabar šį namą vadina „mūrinėla“, o iki karo jame gyveno Kalmanas, kuris supirkinėjo odas, šerius ir uodegas, o medinėje jo dalyje gyveno siuvėjas (pavardė nežinoma), kuris siuvo paltus kunigams ir šauliams.

5. Šiuose šalia vienas kito stovinčiuose namuose gyveno Jonelienė – antalieptiškiai iš jos parsinešdavo skudurų ir pindavo kilimėlius, o kitame – Ševelis, pagal poreikį gyventojus aprūpindavęs mėsa (pvz. užsakydavo Antalieptės vienuolynas).

6. Šioje vietoje stovėjo žydų sinagoga. 7. Levino gyvenamasis namas, kuriame buvo policijos nuovada.


Nuotraukos: Olgos Raugienės.


Parengė Gražina Ragauskaitė.