Šušan Purimas

Daugelyje šalių ir pasaulio miestų žydai Purimą švenčia Adaro mėnesio 14 dieną. Tačiau yra miestas, kuriame ši šventė švenčiama diena vėliau – Adaro mėnesio 15-ąją ir vadinama Šušan Purimu. Šušanas – senovinis Persijos imperijos sostinės pavadinimas – joje ir vyko šia švente įamžinti įvykiai. Pasak karalienės Esteros knygos (ritinio), Šušano žydai savo pergalę prieš priešus minėjo diena vėliau.

Yra keli miestai, kuriuose švenčiamas ir Purimas, ir Šušan Purimas, nes sena šių miestų istorija suteikia pagrindo abejonėms. Tai kai kurie miestai Izraelyje: pavyzdžiui Cfatas, Tverija, Chevronas, Jafa ir kt., Izmiras (Turkija), Alepas (Sirija), Bagdadas (Irakas). ,,Dėl viso pikto“ Purimo šventės priesakai tuose miestuose vykdomi Adaro mėnesio 14 ir 15 dienomis, bet pagrindine laikoma pirmoji diena.

Taigi, koks gi tas miestas, kuriame Purimas švenčiamas Adaro mėnesio 15 dieną?

Tai Jeruzalė – vienintelis miestas pasaulyje, kuriame Purimo šventės karnavalo rūbai dėvimi Adaro mėnesio 15 dieną, kai tuo tarpu kituose vietovėse švenčiama arba diena anksčiau, arba dvi dienas iš eilės. Kodėl taip atsitiko?

Tradicija kalba apie tai, kad senojoje sostinėje Šušane kovos su Izraelio priešais trūko viena diena ilgiau, negu visoje Persijos imperijoje. Žydų įstatymas neleidžia švęsti karo ir kraujo praliejimo net tada, kai kalbama apie ,,pergalę teisingoje kovoje“. Todėl šventė gali būti tik taikos dieną ir išminčiai, prisilaikydami aplinkybių, nustatė naujos Purimo šventės įstatymus. Buvo nuspręsta, kad Šušane ir kituose miestuose, kurie nuo Ješua Bin Nuno laikų buvo apjuosti sienomis, Purimas perkeliamas diena į priekį.

Kodėl nuo Ješua laikų, kuris Izraelio tautą vedė į Šventąją Žemę, o ne nuo Achašverošo, Esteros ir Mordechajaus laikų? Jeruzalės Talmudas aiškina, kad šis paprotys buvo įvestas tam, kad ypatingai pagerbti Izraelio Žemę. Juk įvykių Šušane laikais visa šalis buvo paversta griuvėsiais ir nei vienas miestas joje neturėjo ištisos jį juosiančios sienos.

Taigi, Jeruzalėje Purimas švenčiamas vėliausiai. Gal būt todėl ši šventė mieste ir turi ypatingą atmosferą.


Šaltiniai: ja-tora.com, vedmochka.net. 

Nuotrauka: iš ja-tora.com.


Parengė ir iš rusų kalbos vertė Gražina Ragauskaitė.