Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena

Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėja 2005 m. lapkričio 1 d. rezoliucija sausio 27-ąją paskelbė Tarptautine Holokausto aukų atminimo diena – tądien, 1945-aisiais, buvo išlaisvinta Aušvico (Osvencimo) koncentracijos stovykla Lenkijoje.


Minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, UNESCO Generalinė direktorė p. Audrey Azoulay 2018 m. sausio 27 d. kreipėsi į pasaulio bendruomenę:

,,Po Osvencimo neįvyko nieko, kas atšauktų Osvencimą, supaprastintų Osvencimą. Mano kūryboje Holokaustas taip ir netapo praeities dalimi“. Tai baisūs garsaus vengrų rašytojo, Nobelio literatūros premijos laureato Imrės Kertėso žodžiai. Šios atminties perdavimas išlieka aktualus ir po nacizmo baisumų praėjus daugiau nei 70 metų.

Būtent todėl Jungtinių Tautų Organizacija nutarė Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną minėti sausio 27-ąją – dieną, kai Osvencimą išlaisvino Sovietinės armijos kariai. Šis Jungtinių Tautų Organizacijos sprendimas pabrėžia unikalų Katastrofos charakterį – genocidą prieš žydų tautą ir jos pasaulinę reikšmę. Šios apie visas nacizmo nusikaltimų aukas istorijos perdavimas ir atmintis kviečia stiprinti visų šalių veiklą taikos labui.


Primindama apie tai, kad gali atsitikti blogiausia, Katastrofa mus įkvepia neišsenkančiai žmogiškumo esmės analizei, savyje nešdama ir į ateitį nukreiptą atmintį. Būtent apie tai visada kalbėjo Osvencimo kalinys ir buvęs specialus UNESCO atstovas Samuelis Pisar: ,,Su artimaisiais mes turime pasidalinti atmintimi apie tai ką išgyvenome ir pažinome savo kūnais bei savo širdyse. Mes turime pasakyti savo vaikams, žydams ir ne žydams, kad vėl gaisrą pergyvenančiame mūsų pasaulyje plinta fašizmas bei prievarta, kurie gali sunaikinti jų, kaip kažkada sunaikino mano, pasaulį.“


Čia ir slypi 2018 m. Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos temos ,,Švietimas apie Holokaustą  ir jo atmintis – mūsų bendra atsakomybė“ prasmė. Kiekvienas iš mūsų – politikai, ekspertai, istorikai, kūrybiniai darbuotojai, švietimo bendruomenė, piliečiai pašaukti svarbiam vaidmeniui. Savo sąžinę galime apginkluoti kovai prieš užmarštį, atsisakymą pripažinti praeitį, neigimus, nusikaltimų pasekmių mažinimą, neapykantą skatinančių stereotipų sugrįžimą. Faktų neigimui galime priešpastatyti tiesą. Visų formų kova prieš antisemitizmą yra šios veiklos centre. <…>.


Audrey Azoulay“


Šaltinis: unesdoc.unesco.org.


Nuotrauka iš swr.de.


Parengė ir iš rusų kalbos vertė Gražina Ragauskaitė.