Mintys po laidos…

zarasu-zydai.lt, 2018 m. lapkričio 4 d.


Pirmoji nuotrauka LIMIS sistemoje įvardinta kaip ,,Gronskių šeimos vila-viešbutis Zarasų mieste prie Zaraso ežero ~1938 m.“ Tačiau tai ne vienintelis šaltinis. Keliomis šios žydų Gronskių vilos nuotraukomis su mumis pasidalino ir viena zarasiškė.

Antrojoje nuotraukoje ši vila fotografuota baigiantis 2018 m. vasarai nuo pėsčiųjų tako Zaraso ežero pakrantėje. Vilą galite pamatyti ir eidami į ,,Maxima“ parduotuvę D. Bukonto gatvėje už parko, esančio prie buvusių Šaulių namų.

O štai trečiojoje nuotraukoje, kurią pasiskolinome iš VšĮ Zarasų rajono turizmo ir verslo informacijos centro svetainės, pasak neseniai rodytos laidos ,,Stop juosta“ pastatas, kuriame buvusi…taip pat Gronskių šeimos vila. Įdomu, kokiais šaltiniai remiantis šios laidos rengėjai nustatė, kad ne vienam zarasiškiui žinoma vila yra ne ta, kuri užfiksuota istorinėje nuotraukoje ir išlikusi iki šių dienų jos pastatymo vietoje, o visai kitur ir kita? Nekaltiname laidos ,,Stop juosta“ rengėjų, nes tikime, kad buvo konsultuotasi ir galimai galėjo būti gauta netiksli informacija arba neteisingai suprasta suteikta. Tačiau tuo atveju, jeigu yra dokumentai, kurie liudija siužete buvusios Gronskių vilos kitos vietos faktą – pripažinsime klydę.

Pastebime, kad kai kada kažkaip keistai klostosi Zarasų krašto žydų istorijos pristatymas: tai išgirstame viešą pasakojimą apie konkretaus žmogaus likimą, kurio, pasak paties žmogaus rašytinio pasakojimo, būta visai kitokio, tai skaitome išleistą leidinuką su neatleistinais krašto žydų istorinių faktų ,,posūkiais“ (pastarąjį pristatysime vėliau), tai štai Lietuvai pristatomas tarpukario Zarasų kurorto architektūros šedevras, kuris tuo metu nebuvo ten, kur nurodoma, o kad galėtume įžengti į kelis unikalius žydų kultūros paveldo objektus – senąsias kapines, reikia viešai paprašyti nupjauti išbujojusią žolę. Iki šiol taip ir nepranešta kur gi bus pastatyta nuo Antalieptės senųjų žydų kapinių nuimta tvora, nors jos taip reikia visai be tvoros esančioms Salako senosioms žydų kapinėms ir negi dar yra manančių, kad iš tokios sakralios vietos nuimta tvora gali tikti bet kur? Ir dar – vieninteliai Lietuvoje ir, ko gero, visame pasaulyje už JAV ribų turime Gineso rekordininko, Zarasų krašto garbės piliečio Al Jaffee iliustracijų kopijas jo biografinei knygai ,,Pašėlęs Al Jaffee gyvenimas”, tačiau jau ne vieni metai nerandame sienos, ant kurios jie kabėtų tada, kai nekeliauja po Lietuvos parodų sales ir jas galėtų apžiūrėti Zarasų miesto svečiai…