Izaokas Meritas Singeris (Issac Merit Singer)

Izaokas Meritas Singeris (Issac Merit Singer) gimė 1811 m. spalio 27 d. (yra rašoma spalio 26 d.) nedideliame Trojos (Troy) miestelyje JAV (Niujorko valstija). Būdamas dvylikos pabėgo iš šeimos į Ročesterį ir pradėjo dirbti bei mokytis pas mechaniką. Vėliau  pabėgo ir iš čia.   

Rašoma, kad Izaokas Singeris buvo labai panašus į akiniuotą išradėją. Jis buvo aukšto, beveik dviejų metrų ūgio, nekrimtęs mokslų (sako, kad rašyti nemokėjo), avantiūristas ir skandalingas asmeniniame gyvenime, nors visais savo daugiau nei dvidešimčia vaikų rūpinosi. Tačiau turėjo auksines rankas ir gerai techninius dalykus išmanančią galvą.

1839-aisiais, būdamas 28 metų amžiaus, jis gavo savo pirmąjį patentą gręžimo mašinai, kurią  pardavė už 2000 dolerių ir už gautus pinigus įkūrė teatro trupę. Su ja  Izaokas Singeris penkis metus keliavo po JAV, tačiau nusivylęs aktoryste, įsidarbino mechaniku Bostone, o galiausiai užsiėmė siuvimo verslo mechanizacija. Siuvėjo profesija tada buvo ypatingai populiari žydų tarpe. 

Mirė 1875 m. liepos 23 d. Didžiojoje Britanijoje.


„Siuvimo mašinos po pasaulį pasklido po to, kai žinomas žydas iš JAV Izaokas Singeris užpatentavo savo išradimą. Pamažu siuvimo mašina atsirado kiekvienuose namuose. Visos moterys, ypač tarnaitės, mokėjo siūti, tai buvo būtinas gebėjimas moteriai“, – akcentavo teatro dailininkas, interjero dizaineris menotyrininkas mados istorikas Aleksandras Vasiljevas.

1851 m. rugpjūčio 12 d. Izaokas Singeris gavo patentą pirmai praktiškai siuvimo mašinai „Singer“ ir tai tapo revoliucijos siuvimo versle pradžia. Tais pačiais metais jis ir teisininkas Edvardas Klarkas (Edward Clark) Niujorke įkūrė „Singer“ siuvimo mašinų kompaniją, pavadintą „I. M. Singer ir Co“. Dėl ypatingai sėkmingos vadybos ir išmanios reklamos jau 1855 m. „Singer“ tapo didžiausia tarptautine kompanija pasaulyje. 1870 m. buvo sukurtas „Singer“ prekės ženklas – raudona „S“ raidė su siuvančia mergina. 1890 m. jis tapo vienu žinomiausių prekės ženklų. 1899 m. pasaulyje buvo parduota milijonas „Singer“ siuvimo mašinų.

Izaokas Singeris, kaip sakoma, nesukūrė siuvimo mašinos nuo nulio – iki 1851 m. jau buvo sukurtas ne vienas jos modelis, tačiau juose būta konstrukcinių klaidų. Kad išradėjas jas ištaisytų, sugaišo…dešimt dienų, kurios ,,sukrėtė pasaulį“ ir padarė jį turtuoliu. Jis siuvimo mašinos šaudyklę sukonstravo horizontaliai (todėl siūlas daugiau nesipainiojo); pasiūlė staliuką-lentą medžiagai ir kojelę-laikiklį adatai (tai leido daryti nepertraukiamą siūlę); pasirūpino kojos pedalu (sudarė galimybes su medžiagą dirbti abiem rankomis). Šie patobulinimai, vėliau apsaugoti patentais, ilgiems metams tapo siuvimo mašinos bazine schema.

1858 m. pabaigoje Izaokui Singeriui Niujorko valstijoje dirbo keturi fabrikai, o per metus būdavo parduodama daugiau negu 3000 siuvimo mašinų. 1867 m. jo kompanija įkūrė pirmąjį filialą užsienyje – Islandijoje. 1870 m. siuvimo mašinų gamybą perkopė 127 tūkst. vienetų, o 1875-aisiais, kai Izaokas Singeris mirė, – daugiau nei 200 tūkst. Revoliucija siuvimo versle įvyko.


Šaltiniai: voruta.lt, berkovich-zametki.com, mylitta.ru.


Nuotrauka iš artelectronics.ru (portreto autorius Edvardas Garrisonas Mei, 1869 m.).


Parengė ir iš rusų kalbos vertė Gražina Ragauskaitė.