Po Utenos, Zarasų ir Rokiškio kraštus

Kviečiame pakeliauti laiku po 1927-ųjų rugpjūtį kartu su Lietuvos Respublikos Prezidentu Antanu Smetona. Kaip Prezidentą sutiko žydų bendruomenės atstovai ir kur jis lankėsi pagerbdamas šimtmečius Lietuvoje gyvenančius bendrapiliečius?

Sutinkanti Prezidentą Antaną Smetoną uteniškiai buvo ypatingai išradingi. Pirmą kartą mieste apsilankiusiam Lietuvos vadovui skirdami žodžius ,,Dabar valdyk mus“ įteikė miesto raktus,  o vietoj įprastų žolynais papuoštų vartų pasitiko prie viduramžių pilies vartų. Prie jų tarp laukiančiųjų Prezidento buvo ir ,,Makabi“ bei žydų bendruomenės atstovai, kurių vardu garbingą svečią sveikino Cinas. Prezidentas ir jo palyda lankėsi sinagogoje, kur Jo Ekscelenciją pasveikino laukę tikintieji. Antano Smetonos kelionę aprašanti tuometinė spauda apie svečiui surengtus pietus Utenoje rašė, jog buvę ne ,,pietūs, o tikra Lukulo puota“. Tarp jų metu sakiusių sveikinimo kalbas buvo žydų atstovas Cinas, Utenos žydai buvo paruošę ir savo stalą, kuriam vadovavo Šternas, apie kurį uteniškiai kalbėjo šiam esant labai turtingu žmogumi.

Prezidentui vykstant į Zarasus, dar Utenos krašte, Radeikiuose, jo laukė staigmena: po išpuoštais vartais iš vienos jų pusės stovėjo šio kaimo gyventojai, iš kitos – 80 ha ūkio savininkas žydas Iselis (?) Lifas. Pasiteiravus pas ūkio savininką kas gi dirba jo laukuose, šis atsakė, kad žydai bei lietuviai ir gerai tarpusavyje sutaria. Iš Radeikių Prezidentą palydėjo sutikusiųjų kartu sušuktas ,,Valio!“

Lankantis Zarasuose buvo pastebėta, kad niekur Lietuvoje nepamatysi tiek gražių veidų kaip Zarasuose, ypač moterų.

Zarasiškių Antanas Smetona taip pat buvo gražiai sutiktas, o tarp sveikinusių kalbėjo ir ,,Makabi“ atstovai, pietų metu Prezidento prašyta Zarasų miesto nevadinti svetimu Ežerėnų pavadinimu, vėliau jis lankėsi Zarasų bei Salako sinagogose. Kelionės po Zarasų kraštą apžvalgoje rašoma, kad Prezidentas ir jo palyda Aukštaitijos sinagogose klausėsi balsingų žydų kantorių.

Iš Purvynės kaimo į Antalieptę Prezidentą lydėjo raiti baltais marškiniais pasipuošę šauliai. Tarp sveikinusių svečią antalieptiškių buvo ir žinomas miestelio prekybininkas bei verslininkas žydas Borolskis, viešnagės metu Antanas Smetona lankėsi sinagogoje.

Tarp pasitinkančių Prezidentą Dusetose, buvo ir žydų atstovai: ,,Makabi“ – Levitas, bendruomenės – Beršteinas. Vėliau susitikta su štetlo žydais miestelio sinagogoje.

Antanas Smetona viešėjo ir Antazavėje. Čia jį sudomino ūkininkas ir  plačiabrylių skrybėlių siuvėjas Jurgis Paurys.

Viešintį Rokiškio krašte Prezidentą Obeliuose sutiko žydų atstovas Klasas, Rokiškyje prie sinagogos žydai jį vaišino specialiai iš Palestinos atvežtu vynu. Šiame sutikime vienas iš jų sakė, kad Vilnius – Lietuvos Jeruzalė ir žydai gali prisiekti, kad eis kartu su lietuviais į šį miestą. Gražiai svečią savo sinagogoje priėmė Kamajų žydai, o Svėdasuose prie žydų sutiktuvių vartų kalbėjo jų atstovai Farberis ir Stolovas bei vyko susitikimas sinagogoje.

Užpaliuose Prezidento laukė 3000 žmonių. Tarp gausių sveikintojų buvo ir Dovydo Eidelmano vadovaujami miestelio ,,Makabi“ atstovai ir sinagogoje susirinkę štetlo gyventojai.

Vėliau Antanas Smetona lankėsi Debeikių sinagogoje.


Šaltinis: epaveldas spaudos archyvai.

Nuotraukoje iš epaveldas.lt spaudos archyvų: Prezidentas Antanas Smetona Zarasuose.


Parengė Gražina Ragauskaitė.