Pirmasis Izraelio pašto ženklas

1948 m. gegužės 16 d. Izraelyje buvo išleistas pirmasis pašto ženklas. Jis gavo ,,Doar ivri“ (,,Žydų paštas“) pavadinimą todėl, kad dar nebuvo išrinktas valstybės pavadinimas. Pirmaisiais Izraelio gyvavimo metais išleisti pašto ženklai buvo skirti žydų šventėms, Jeruzalei, Petah Tikvos miestui, Negevo  dykumai, Makabiados žaidynėms ir nepriklausomybės obligacijoms.

Izraelyje kasmet išleidžiama šventinė pašto ženklų serija, skirta Roš ha-Šana šventei.

1952 m. Izraelyje buvo išleistas pirmasis pašto ženklas, skirtas konkrečiai asmenybei – pirmajam valstybės prezidentui Chaimui Veicmanui. Vėliau išleistos Teodorui Hercliui, Edmondui de-Rotšildui, Albertui Einšteinui, Šolomui Aleichemui, Chaimui Nahmanui Bialikui ir Eliezeriui Ben-Jehudai. Pirmoji Izraelio pašto ženkle įamžinta moteris buvo Henrietta Šold (1960 m.), pirmasis rabinas – Baalis Šemas Tovas (1961 m.), o pirmoji ne žydė – Eleonora Ruzvelt (1964 m.).

Pradedant 1993 m. išleistu kartu su Lenkija pašto ženklu, kuris buvo skirtas Varšuvos geto sukilimo 50-mečiui, pradėta ženklų leidyba bendradarbiaujant su kitų šalių paštų administracijomis. 1996 m. kartu su JAV buvo išleistas pašto ženklas skirtas Chanukai.

1998 m. Izraelis tapo pirmąja valstybe, kuri pašto ženklą paskyrė Pasaulio Teisuoliui Čijunei Sugiharai. Vėliau jo garbei pašto ženklai buvo išleisti Gambijoje, Grenlandijoje, Gvinėjoje, Japonijoje, Liberijoje, Lietuvoje ir Siera Leonėje. 2000-aisiais buvo išleisti pašto ženklai, skirti dviems arabų lyderiams – Maroko karaliui Hasanui II ir Jordanijos karaliui Huseinui.

2005 m. Izraelyje išleistas 161 pašto ženklas, skirtas moterims. Tai Biblijos personažai bei Chana Seneš, Rachelė Janait Ben Cvi, Rivka Guber, Rene Levi, Civija Liubetkin, Sara Aronson ir kt.

2008 m. sausį pirmą kartą pašto ženklas išleistas kartu su Jungtinių Tautų Organizacija jis buvo skirtas Tarptautinei Holokausto atminties dienai. Pašto ženklai buvo išleisti kartu su Vokietija, Austrija, Vengrija, Italija, Gruzija.

Izraelio pašto ženklai atspindi bendras temas, tame tarpe ir pačią filateliją (pavyzdžiui, 1954 m. Jeruzalėje vyko pašto ženklų paroda), o taip pat tokias svarbias Izraelio valstybei temas kaip judaizmas ir žydų tautos istorija. Pirmuoju Izraelio gyvavimo keturiasdešimtmečiu beveik 10 proc. šalies pašto ženklų buvo skirti archeologiniams motyvams.

Ypatingas pašto ženklas, kurio autorius dailininkas-grafikas Talis Huberis, sukurtas Izraelio nepriklausomybės 70-mečiui. Joje – valstybės dešimtmečių pasiekimai, kurie Izraelį padarė garsiu: pagrindinės išmaniųjų telefonų technologijos, čerri pomidorai, vandens išsaugojimo metodai ir daug kitų dalykų. Ženklo autorius naudoja simbolius, kurie rodo Izraelio pasiekimus moksle, sporte, žemės ūkyje, muzikoje, kine ir versle. Įdomu tai, kad jubiliejiniame pašto ženkle yra ir šuns vedlio atvaizdas.


Šaltinis: evrejskaja-panorama.de, guide-israel.ru, lechaim.ru.

Nuotrauka iš  evrejskaja-panorama.de.


Parengė ir iš rusų kalbos vertė Gražina Ragauskaitė.